Islamic Home Loan and Refinance...Semua Bank dan LPPSA

Apakah Maksud Refinance Rumah?

Apakah Maksud Refinance Rumah?

apakah maksud refinance rumah
apakah maksud refinance rumah


Ramai yang pernah dengar tapi tak berapa pasti apa maksud sebenar refinance rumah ni. Refinance rumah atau pembiayaan semula rumah, bermaksud menyelesaikan hutang sedia ada dengan memindahkan hutang baru ke bank baru. Boleh jadi juga, memindahkan hutang tersebut dengan amaun yang baru ke bank yang sama juga (beza amaun loan sahaja).

Kenapa nak selesaikan hutang dengan membuat hutang baru? Kenapa boleh buat macam tu? Pelik kan?

Sebenarnya ada asas kenapa anda boleh buat refinance rumah. Antaranya adalah disebabkan nilai hartanah yang semakin meningkat. Dulu beli harga RM100K, tapi sekarang RM400K. Dengan syarat kelayakan payslip atau kelayakan kewangan anda layak, maka anda boleh membuat loan baru RM400K (refinance rumah) dan selesaikan loan lama RM100K (sebenarnya lebih rendah sebab anda dah start bayar dan baki loan semakin berkurang).

Harap anda jelas dengan penerangan tentang refinance rumah dari saya.


<DIRECT WHATSAPP LINK FAIRUZRAMLI>
 

Untuk lebih Tips Terkini, Sila LIKE Page FB Saya https://www.facebook.com/refinancerumahterbaik

Jika anda SERIUS untuk membuat refinance rumah, sila isi borang di bawah: